Контранастъплението на въоръжените сили на Украйна продължава - украинските войници се опитват да създадат условия за провеждане на решителни операции в бъдеще. Украинската армия провежда кампания за прихващане на цели на руските нашественици, както направи по време на миналогодишните контранастъпателни операции в Херсонска и Харковска област, но сега нанася удари много по-дълбоко в тила на противника и покрива морски съоръжения. Това гласи последният доклад от Американския институт за изследване на войната (ISW).

„Предишните украински усилия за прихващане бяха фокусирани предимно върху руски военни съоръжения на сушата, но изглежда, че украинските сили сега разширяват усилията си, за да включат военноморски цели като част от тези усилия“, се казва в доклада.

Руски петролен танкер пострада в Керченския проток след удар от украински безпилотен катер

Анализаторите подчертават, че украинската страна многократно е заявявала своя ангажимент за провеждане на целенасочена кампания за прихващане на военни цели на противника, за да отслаби неговата отбранителна способност и логистика и по този начин да създаде добри условия за придвижване на нашите войници напред.
 
БГНЕС