/ IStock
Швеция не е успяла да защити възрастните хора по време на пандемията и заразата се е разпространила широко сред тази рискова група, което най-вече е довело до голямата смъртност в зле подготвените домове за вързрастни хора, гласи първоначален доклад на официалната разследваща комисия, цитиран от Reuters във вторник.

Стратегията на Швеция срещу пандемията, която включва препоръчителни мерки за населението и не го задължава да носи маски, се откроява в международен план. Тя остави училищата, ресторантите и бизнеса до голяма степен отворени, като същевременно насърчава хората към социално дистанциране и поддържане на добра хигиена.

Der Spiegel: Зловещата истина зад „шведския модел“ срещу COVID - жертвани ли бяха старите хора?

Когато беше обявена през пролетта, стратегията беше съчетана с мерки за изграждане на „защитен пояс“ от Covid-19 за възрастните хора. Но с нарастването на броя на смъртните случаи, преди всичко в домовете за възрастни хора, беше назначена комисията, която да оцени реакцията.

В първите констатации на комисията тя казва, че общото разпространение и познатите от преди това структурни проблеми в системата за грижа за възрастни хора са най-важните фактори за високата смъртност.

„Тези недостатъци означаваха, че грижите за възрастни хора са неподготвени и не са добре оборудвани за справяне с пандемия“, се казва в изявление на комисията. „Служителите в грижите за възрастни хора до голяма степен бяха оставени сами да се справят с кризисната ситуация“.

Стратегията беше наречена безразсъдна и жестока, но също така спечели похвали от хората, които я виждат като по-устойчива и благоприятна за бизнеса. Малко под половината от почти 7700 смъртни случаи в Швеция са жители на домове за възрастни хора.

Комисията също така заяви, че мерките на правителството и правителствените агенции за защита на възрастните хора през пролетта са дошли твърде късно. „Ние също така оценяваме, че мерките са били недостатъчни в няколко отношения“, се добавя в изявлението.

Премиерът Стефан Льовен защити цялостната стратегия, но призна, че Швеция не е успяла да защити възрастните хора и подчерта, че здравната система и грижата за възрастните са отговорност на местните власти, а не на централното правителство.

През ноември шведската инспекция по здравеопазване и социални грижи заяви, че е открила „сериозни недостатъци“ в грижите за възрастни хора - само в 6% от разгледаните случаи пациенти с COVID-19 от старчески дом са получили физически преглед от лекар.

Швеция има в пъти повече смъртни случаи на глава от населението, отколкото своите скандинавски съседи, нои доста по-малко от някои европейски страни, които вече преживяха поне две пълни блокировки.
Агенция "Фокус"