Иван Дуке
Иван Дуке / БГНЕС
Колумбийските власти разследват възможни заговори за убийството на президента Иван Дуке, в които може да участват тежко въоръжени венецуелци, задържани наскоро в Колумбия, предаде Ройтерс, като цитира изявление на външния министър Карлос Трухильо.
 
Външният министър заяви в публикувано снощи видеообръщение, че разузнавателни данни сочат съществуването на реални планове за нападение срещу десния президент, встъпил в длъжност през август. През последните дни са задържани трима венецуелци с тежки оръжия, добави Трухильо.
 
По данни, получени от полицията и армията, на 21 декември двама венецуелци са били заловени на автобус в Северна Колумбия, носещи дълги оръжия с калибър 5,56 мм, каквито се използват в армията. Дни по-късно беше арестуван трети въоръжен венецуелец.
 
Колумбийските власти се опитват да установят наличието на евентуална връзка между предполагаемите планове за нападение срещу Дуке и наличието на тримата венецуелци в Колумбия. Сигурността на колумбийския президент, отправящ остри критики срещу венецуелския си колега Николас Мадуро, е подсилена с помощта на САЩ, Великобритания и Израел.
 
От своя страна Мадуро обвини Колумбия, че оказва помощ на терористи, припомня Ройтерс.
БТА