/ /iStock
Най-натовареното пешеходно кръстовище в света се намира в токийския квартал Шибуя, в който се намират много забележителности, но и места на модерната и поп културата, които трябва да се видят, затова е признато и за място на вълнуващ нощен живот, място, където хората идват, за да се покажат и да бъдат видени, съобщи телевизия N1.

Но самата висока интензивност на кръстовището се дължи на една от най-натоварените железопътни гари в света, от която на практика се излиза на това кръстовище. Това е гара Шибуя, мястото, където световноизвестното куче акита Хачико всеки ден чакало стопанина си да слезе от влака десет години след смъртта му. 

Повече от 2,5 хил. души преминават през пешеходната пътека в квартал Шибуя за един "зелен" интервал, а за един ден броят им нараства до 1 млн. и повече. Самият пешеходен преход пресича десет платна за движение, пет огромни пешеходни пътеки тип "зебра" свързват най-натоварените места в този оживен и модерен район, а пътят на пешеходците се показва от огромни екрани, които са синхронизирани с всеки преход и допълнително предупреждават пешеходците за червен или зелен светофар, а на други знаци са изписани информации и известия като например прогнозата за времето.

Въпреки че е наречено "приливът", почти невероятно е, че на това кръстовище трафикът протича без забавяния и проблеми.

Макар че може никога да не сте били в Япония, със сигурност сте се сблъсквали с тази пешеходна пътека - преглеждайки някои от информационните канали.

Може да сте го забелязали в третото продължение на "Бързи и яростни" или да си го спомняте от "Изгубени в превода" със Скарлет Йохансон, а ценителите на азиатското кино със сигурност го помнят от японската научнофантастична класика от 2000 г. Battle Royale.

Разбира се, най-добрата гледка към кръстовището е от птичи поглед, така че близките небостъргачи често имат платформи за снимане на кръстовището (за което в някои случаи се събира такса).

Най-добрият изглед към това кръстовище от пътя е този от Старбъкс от северната страна на кръстовището, където е истинско чудо да намериш празно място и който работи с най-голяма печалба от всички клонове на този франчайз в света.
БГНЕС