Кметът на Рим разпусна общинските служби заради обилните валежи
Кметът на Рим разпусна общинските служби заради обилните валежи / снимки: Reuters

Студената вълна, обхванала Италия от няколко дни, доведе до изключително рядко явление - обилни снеговалежи в Рим и изключително ниски температури, наближаващи 30 градуса под нулата в някои райони от Алпите, предаде АФП.

Кметът на Рим Джани Алемано нареди незабавно да спрат работа всички общински служби с изключение на градската полиция, социалните служби и Гражданска защита. Туристическите забележителности и музеите ще останат затворени и утре, както и училищата.

Гражданска защита постави в състояние на тревога служителите си в италианската столица. В района около Рим на места е натрупала 50 см снежна покривка.

Най-ниските температури бяха регистрирани в Северна Италия. Рекордът за втори ден държи от Капана Маргерита в Алпите при границата с Швейцария. Там температурата е минус 29,8 градуса. Във Венеция температурата падна до 5 градуса под нулата и започна да се образува лед по повърхността на лагуната. Според метеоролози такава студена вълна не е имало в Италия от 1985 г.


Кметът на Рим разпусна общинските служби заради обилните валежи
netinfo

След няколко тежки дни влаковете отново се движат нормално в Италия, освен в района на Болоня в северната част на страната и по местна линия близо до столицата, допълва БТА. Летищата засега работят нормално въпреки отделни закъснения на полети. Според прогнозата за времето снеговалежите в Италия ще продължат и в събота, включително по островите като Сардиния, а температурите ще останат ниски.