/ БТА
Гостомел е град със стратегическо военно летище край Киев
Кметът на град Гостомел северозападно от Киев, където се намира военна база, е убит от руската армия. Това съобщи кметството на града - на 12-я ден от нахлуването в Украйна, предаде Франс прес.

"Юрий Илич Прилипко загина, докато раздаваше хляб и лекарства на болни и полагаше грижи за ранени", се казва в комюнике на общината във Facebook.

Девет души са загинали при унищожаването на гражданското летище във Виница

"Той умря, както е живял. Всеки от нас е чувал тези думи много пъти и в по-голямата си част ги е възприемал като поредната незначителна ритуална фраза. И напразно. Смъртта разкрива човешката същност пред съда на Всевишния. Изтрива всичко претенциозно, измислено, незначително, оставяйки най-ценното. Ако, разбира се, е така. Прилипка имаше. Често го наричаха Илич. И врагове, и приятели. Той не беше нито свят, нито праведен. Но той не беше нито скъперник, нито арогантен, нито арогантен. Можеше да изпрати три писма, но никога не отказва помощ на никого. И приятели и врагове, ако видите, че наистина е необходимо. Той беше Илич, който беше обичан или нехаресван, но всички знаеха, че в най-трудния момент той няма да отблъсне или да откаже", заявяват от общината.

Войната в Украйна може да предизвика глобална продоволствена криза

"Никой не го бе задължил да се изправя срещу вражеските куршуми. Той би могъл да се скрие в някое мазе като стотици други (. . .) Но бе взел своето решение", добавя управата в документа, описвайки част от живота и дейността му след нападението на Русия.



"Той загина за общината, загина за Гостомел, загина като герой. Вечна му памет и благодарност от нас", заключава кметството.

В Гостомел се намира военното летище "Антонов", което бе атакувано от руските сили на 25 февруари. 

С оглед ситуацията е невъзможно да се получат покани за погребението, добавя кметството.


 
БТА