/ iStock
Шефът на една от най-големите компании за производство на торове в света заяви, че войната в Украйна ще предизвика шок за глобалното предлагане и цената на храните, съобщи BBC.

Директорът на Yara International Свейн Торе Холсетер прогнозира, че цените на торовете, които са поскъпнали още преди руската инвазия заради рязко покачващите се цени на газа, вероятно ще продължат да растат.

Цените на храните достигнаха до исторически максимум

Yara, която оперира в повече от 60 страни, купува значителни количества основни суровини от Русия. „Вече бяхме в трудна ситуация преди войната“, каза Холсетер пред британската медия. „Сега това е допълнително прекъсване на веригите за доставки, а се приближаваме до най-важната част от този сезон за северното полукълбо, където трябва да се придвижат много торове. Очаквам целия процес да бъде остро засегнат от войната и санкциите срещу Русия“, добави той.

Държавата ще изкупи нужните количества зърно директно от производителите

Русия произвежда огромни количества хранителни вещества, като калиев карбонат и фосфат - ключови съставки в торовете, които позволяват на растенията и културите да растат. „За въпросът вече не е дали се придвижваме към глобална продоволствена криза. Важно е колко голяма ще бъде кризата“, добави Холсетър.
BBC