Ключът от Бастилията се пази в имението на Джордж Вашингтон
Ключът от Бастилията се пази в имението на Джордж Вашингтон / netinfo

Маунт Върнън, резиденцията на първия американски президент Джордж Вашингтон в щата Вирджиния, където сегашният президент Джордж Буш ще приеме на обяд гостуващия френски президент Никола Саркози, не е Версай, но там се пази ключът от Бастилията.

Фермата с червен покрив и бели дървени стени, имитиращи тухли, се издига над огромен терен на брега на река Потомак, на юг от Вашингтон. Там бащата на американската нация Джордж Вашингтон (1732-1799) обичал да живее като джентълмен-фермер в свободното си време.

Там той приел своя приятел и "осиновен син", младия маркиз дьо Лафайет (1757-1834) и двамата заедно планирали битката при Йорктаун през 1781 г., завършила с решителна победа в американската война за независимост.

"Маунт Върнън е идеалното символично място за укрепване на френско-американските отношения", твърди Мелиса Уд, говорител на имението, което днес е собственост на частна фондация.

В имението се пази стаята, портрет и писма на Лафайет, който прати на Вашингтон 6000 войници под командването на граф дьо Рошамбо, за да помогнат на революцията срещу англичаните, припомня БТА.

"Страната ни нямаше да е такава, каквато е сега, без подкрепата на френското правителство за американската революция, и без този, когото наричаме "Нашия маркиз", казва Джон Маршал, началник на екскурзоводите в имението. В гласа му се долавя нескрито вълнение, когато говори за Жилбер дю Мотие, маркиз дьо Лафайет, който се радва в Америка на по-голяма слава, отколкото във Франция.

"Маркиз дьо Лафайет и Джордж Вашингтон имаха много общи неща. Въпреки че разликата във възрастта им беше 25 години, и двамата са загубили бащите си много рано, и двамата са били богати, и двамата се посветиха на каузата на свободата. Между тях се установи връзка като между баща и син", твърди историкът. И двамата бяха франкмасони.

Именно в малката оранжерия на ботаническата градина на имението на Джордж Вашингтон, разположена до бившия квартал на робите, днес Джордж Буш ще има работен обяд с Никола Саркози.

Докато разглежда колекциите в имението, което всяка година има над 1 милион посетители, Саркози със сигурност ще се развълнува от ключа от Бастилията, окачен над входната врата.

При падането на Бастилията Лафайет беше командир на Националната гвардия. "Щом взе ключа в ръце, Лафайет заяви: "Смятам Америка за страна осиновителка, а Джордж Вашингтон за баща на американската демокрация. Ако някой трябва да притежава този ключ, той е именно Джордж Вашингтон", разказва Джон Маршал. Скъпоценният предмет му бил донесен в имението през 1790 г. и новият по онова време американски президент побързал да го сложи в стъклено ковчеже над входната врата. "Оттогава ключът стои все там. Това е едно от първите неща, които виждате, влизайки в къщата", допълва началникът на екскурзоводите в имението.

Ключът - символ на падането на тиранията, е напускал Маунт Върнън само веднъж, когато Джордж Буш баща го занесе във Франция за честванията на 200-ата годишнината от превземането на Бастилията.

В знак на възхищение към основателя на американската нация Лафайет помолил Джордж Вашингтон да стане кръстник на сина му, когото нарекъл Джордж Вашингтон Лафайет.