Китайците да купуват повече US стоки, иска Буш
Китайците да купуват повече US стоки, иска Буш / netinfo

Президентът на САЩ Джордж Буш заяви, че би искал китайските потребители да купуват повече американски продукти, а китайският държавен глава Ху Цзинтао изрази задоволство от рязкото нарастване на вноса от САЩ - с 35 на сто през първите седем месеца на годината, предаде Ройтерс.

Търговският дефицит на САЩ с Китай достигна 166,3 милиарда през септември и вероятно ще надхвърли миналогодишния рекорд от 202 милиарда долара. Буш, който е подложен на натиск от американските производители да бъде увеличен износът за Китай, използва срещата с китайския президент в Ханой, за да намекне, че търговските спорове са неизбежни, но могат да бъдат решени в духа на взаимното уважение и желанието проблемите да се решават в името на общото благо на двата народа.

"Категорично подкрепям стремежа Ви Китай да стане нация на потребители, а не на спестители", каза Буш на Ху Цзинтао. "Китай е много важна страна. Твърдо сме убедени, че ако работим заедно, можем да решим проблеми като тези със Северна Корея и Иран", подчерта Буш.