Китай организира пътуване на журналисти до Тибет за “запознаване с истината“
Китай организира пътуване на журналисти до Тибет за “запознаване с истината“ / снимкa: БГНЕС

Китай обяви, че десетина чужди журналисти ще посетят в сряда Лхаса. Пътуването на представителите на печата е с цел да се запознаят с „истината“ за сблъсъците през миналите седмици в тибетската столица, предаде АФП.

Десетина журналисти ще заминат за Лхаса, ще посетят местата на безредиците и ще могат да интервюират ранените, заяви говорителят на китайското министерство на външните работи Цин Ган. „Смятаме, че това ще им даде възможност да узнаят истината за бунтовете в Лхаса”, добави той.

Посещението ще е тридневно. Сред избраните по неуточнени критерии медии са американската агенция Асошиейтед прес и японската Киодо, катарската телевизия „Ал Джазира“, британският всекидневник „Файнаншъл Тйамс“ и „Уолстрийт джърнъл“ от САЩ. ИТАР-ТАСС предаде, че неин кореспондент също е включен в групата, в която ще има журналисти от Хонконг и Тайван.

Китай забрани свободния достъп на чужди журналисти до Тибет и съседните провинции, обхванати от протестни демонстрации, и разкритикува отразяването на събитията от някои западни медии, обвинявайки ги в изопачаване на фактите. От първите демонстрации на 10 март в Лхаса досега властите в Пекин са съобщили за 19 загинали китайци. Тибетското правителство в изгнание говори за 140 жертви на репресиите.