/ Istock
Кипърските власти спасиха 86 мигранти в неделя, след като лодката им изпадна в затруднение на 12 морски мили от югоизточния бряг на средиземноморския остров, съобщиха официални лица.

Съвместният координационен център за спасяване (СКЦС) заяви, че операцията е била успешна, като 61 мъже, 6 жени и 19 деца са били изведени безопасно на брега.

Очаква се те да бъдат прехвърлени в център за приемане на мигранти в покрайнините на столицата Никозия.

В спасителната акция край нос Греко, близо до курорта Ая Напа, са участвали патрулна лодка на морската полиция и две моторни лодки, се казва в изявление на JRCC.

За сега няма подробности за националността на спасените лица или откъде е отплавала лодката им.

Задържаха бус с мигранти в центъра на София, някои от тях са в тежко състояние (СНИМКИ)

На 15 август кипърските власти спасиха 60 бедстващи мигранти в същия район.

Властите твърдят, че през тази година броят на мигрантите, пристигащи с лодки, е нараснал с 60 % през първите пет месеца в сравнение със същия период на миналата година.

Според звеното за чужденци и имиграция повечето незаконни мигранти, пристигащи по море, се качват на лодки в сирийското пристанище Тартус и тези плавателни съдове обикновено се откриват край нос Греко.

Членът на Европейския съюз Кипър твърди, че е "фронтова страна" по средиземноморския мигрантски маршрут, като търсещите убежище съставляват 5% от 915 000 души, живеещи в контролираните от правителството райони на острова - най-високият дял в блока.
БГНЕС