Кипър готви промяна на конституцията
Кипър готви промяна на конституцията / снимка: БГНЕС, aрхив

Кипърският президент Никос Анастасиадис обяви големи реформи, изразяващи се в промяна на основния закон - конституцията. Предвижда се ограничаване на дипломатическия имунитет на депутатите и президента с оглед носенето на по-голяма персонална отговорност на политиците пред народа, предаде БГНЕС.

Анастасиадис предлага и да се разшири кръгът от държавни чиновници, които да са длъжни да декларират публично своите доходи и имущество. Той иска да се носи съдебна отговорност не само за действия, но и за бездействие на управляващите.

Държавният глава предлага и друга реформа, направо революционна с оглед на кипърските политически традиции - президентът на страната да може да бъде такъв най-много два последователни мандата.

Целта на анонсираните реформи е оптимизиране на контрола върху държавния апарат и възврщането на доверието в политиците. "С реформите ще докажем на кипърските граждани решимостта си да отговорим на техните очаквания, особено в борбата срещу корупцията", заяви Анастасиадис.

Безпрецедентните мерки, както и предвидените в рамките на европейския спасителен план реформи ще бъдат дискутирани в кипърския парламент. Анастасиадис обеща, че ще внесе официално предложенията си в парламента не по-късно от 15 юни.