/ БТА
Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши настоя за спешно преразглеждане на законодателството, уреждащо дейността на тази нова европейска институция.

Кьовеши отчете пред евродепутатите от комисиите по граждански права, правосъдие и вътрешни работи, и по бюджетен контрол, първата година от работата на своя екип.

По нейните думи засега възможностите на прокуратурата на ЕС не са изцяло разгърнати. Тя изрази очакване Европейската комисия да подкрепи искането за промяна на правилата в доклад, чието представяне се очаква през юли.

Кьовеши поясни, че засега Европейската прокуратура е изправена пред административни пречки, както и че би искала да има достъп до националните бази данни за престъпността и да разполага с назначени специализирани следователи по разглежданите от нея случаи.

В 22 държави се водят разследвания за възстановяване на средства от бюджета на ЕС, проверяват се над 3300 получени сигнала, водят над 800 нови разследвания, над 350 милиона евро запорирани със съдебни решения, отчете Кьовеши.

Тя изрази очакване работата на Европейската прокуратура тази година да нараства. Организираната престъпност ще се приспособи към съществуването на Европейската прокуратура, става дума за вътрешната сигурност на ЕС, предупреди Кьовеши.
БТА