Украйна и Русия
Украйна и Русия / БТА
Мирните преговори между Украйна и Русия не успяха да постигнат пробив заради руското настояване Киев да преговаря пряко с така наречените сепаратистки републики в източния регион Донбас, каза днес украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Ройтерс.

"Русия настоява Украйна да влезе в пряк диалог с така наречените Донецка народна република и Луганска народна република", каза на пресконференция министърът.
"Ако Украйна се съгласи на това, тогава статутът на Русия ще се промени от страна в конфликта към посредник в него. Затова не искаме да го направим", допълни Кулеба.
Украйна очаква четиристранните преговори с Русия, Германия и Франция да се провеждат по-често след последния кръг от разговорите вчера в Берлин, каза днес началникът на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак.

ЕС засега няма да изтегля служителите си от Украйна


Четирите страни проведоха "трудни" дискусии в "нормандски формат" за кризата около Украйна и предвиждат отново да се съберат през март, съобщиха днес френски и германски източници, цитирани от Франс прес.

"Разговорите между съветниците основно се съсредоточиха върху два въпроса: политически мерки като преглед на законодателството, който Украйна трябва съгласно Минските споразумения да обсъди със сепаратистите, и хуманитарни мерки, съпътстващи разговорите, по специално условията за освобождаване на пленници", уточни Елисейският дворец.
Дискусиите целят по-специално един аспект: "Русия прие да преговаря по принцип, но накрая настоя да бъде записано, че Украйна ще преговаря пряко със сепаратистите, което е единствената червена линия за Киев", допълни френското президентство.

"Страните се споразумяха да се съберат отново след предстоящите срещи на контактната тристранна група през март", посочи германското правителство и допълни, че в съответствие с това страните "ще продължат да работят за пълно прилагане на Минските споразумения".

Украински и руски представители се срещнаха вчера в германската столица за разговори за слагане на край на конфликта в Източна Украйна на фона на засилващо се напрежение, след като през последните седмици Москва струпа повече от 100 000 войници в близост до украинската граница, посочва Ройтерс.
БТА