/ iStock/Getty Images
Служителите на ЕС засега продължават обичайната си дейност в Украйна и няма да бъдат изтегляни, съобщи говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси.

Той добави, че ЕС е готов с планове за действие при всякакво развитие на обстановката. По неговите думи страните от ЕС имат самостоятелно планиране и взимат своите решения отделно.

Говорителят заяви, че снощи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел е отговорил от името на всички държави от Общността на писмата на Москва по повод напрежението около Украйна, защото такова е било единодушното решение. Попитан дали това не поставя под въпрос преговорите с Москва, след като от руска страна са предупредили, че искат отделни отговори от страните, той заяви, че ЕС сам преценява как да отговори.

Важното е да се вникне в съдържанието на отговора и да не се обръща такова внимание на формата. Основното послание в писмото на Борел е, че ЕС е готов да продължи диалога с Москва за повишаване на европейската сигурност, обобщи говорителят.

По неговите думи въпросът за приемане на Украйна в ЕС не стои на дневен ред. Да не изпреварваме събитията, призова той. Говорителят отбеляза, че ЕС е сключил с Киев споразумение за асоцииране - за икономическо и политическо сближаване - и това е пътят, по който украинската страна получава европейска подкрепа.

Никой не казва, че Украйна не би могла да се присъедини към ЕС или НАТО. Това засега не се обсъжда, но решенията се взимат от засегнатите страни, а не от странични наблюдатели като Русия, поясни говорителят.
БТА