Зеленски Източна Украйна
Зеленски Източна Украйна / БГНЕС
Украйна е идентифицирала няколко хиляди случая на подозрения за военни престъпления в източната част на Донбас, където руските сили продължават настъплението си, заяви главният прокурор на Киев Ирина Венедиктова.

"Започнахме няколко хиляди дела за това, което виждаме в Донбас", заяви главният прокурор Ирина Венедиктова на пресконференция в Хага, докато се срещаше с международните си колеги. "Ако говорим за военни престъпления, става въпрос за възможен трансфер на хора, започнахме няколко дела за такива случаи при деца и възрастни хора в различни части на Руската федерация", каза тя. "След това, разбира се, можем да говорим за измъчване на хора, убийства на цивилни граждани и разрушаване на гражданска инфраструктура".

Украинските власти не са имали достъп до контролираните от Русия райони на Донбас, но са разпитвали евакуирани лица и военнопленници, каза Венедиктова на пресконференция в централата на съдебната агенция на ЕС, Евроюст.

Като цяло Украйна е идентифицирала 15 000 случая на военни престъпления в цялата страна след нахлуването на Русия на 24 февруари, добави тя. Украйна е идентифицирала 600 заподозрени за агресия, включително "високопоставени висши военни, политици и пропагандни агенти на Руската федерация", заяви главният прокурор.

Близо 80 заподозрени са идентифицирани за предполагаеми военни престъпления, които действително са били извършени на украинска територия, добави тя.
БГНЕС