/ iStock/Getty Images

Украинският парламент (Върховната рада) гласува за отстраняване от длъжност на украинския омбудсман за човешките права Людмила Денисова, съобщава УНИАН. За отстраняването й гласуваха 234 народни избраници. 

В акаунта си в „Телеграм“ депутатът Ярослав Железняк каза, че днес няма да се гласува за нов титуляр на поста.

Самата Денисова казва, че за нейното уволнение са приложени механизми, които противоречат на конституцията на Украйна.

Денисова беше на поста от 15 март 2018 г. Преди това тя беше министър на социалната политика в кабинетите на премиерите Юлия Тимошенко и Арсений Яценюк. 

Украйна гласува за налагане на 10-годишни санкции срещу руския патриарх Кирил

На 27 април 2022 г. бившият омбудсман по въпросите на децата Николай Кулеба обвини Денисова, че е предоставила на окупаторите информация за това къде се укриват 58 деца в Херсон и след това окупаторите са ги отвели в Крим.

Същевременно днес в канала си в „Телеграм“ украинският депутат Олександър Гончаренко съобщи, че Върховата рада се е обърнала към ЮНЕСКО с искане да бъде лишена Русия от статута на страна член в нея.

Пак в същия канал Гончаренко написа, че Върховната рада е гласувала и за въвеждане на санкции срещу руския патриарх Кирил и други представители на Руската православна църква. Сега решението на парламента ще бъде разгледано и от украинския Съвет за национална сигурност и отбрана. Санкциите, които са предвидени, ще за 10 години.

БТА