/ БГНЕС
Испанският премиер Педро Санчес заплаши със съдебни действия
Каталунският парламент гласува вчера резолюция, призоваваща за премахване на монархията в Испания, която испанският премиер Педро Санчес определи като недопустима, предаде АФП.

Какви ще са икономическите последици за Каталуния, ако се отцепи от Испания

Сепаратистките движение и антисепаратистката лява коалиция "Ен кому подем" ("Заедно можем") обединиха гласовете си, за да подкрепят резолюция, която осъжда намесата на краля в каталунския конфликт и настоява за премахване "на една остаряла и недемократична институция като монархията". Крал Фелипе Шести е критикуван в Каталуния, особено след суровата му риторика срещу каталунските сепаратисти по време на кризата през есента на миналата година.

Една година от терористичните нападения в Каталуния

Досега социалистът Санчес подхожда много умело към сепаратистите. След идването си на власт той възстанови диалога с тях, като предложи референдум за по-голяма автономия на Каталуния, но отхвърли категорично организирането на референдум за самоопределение, припомня АФП.



Днес Санчес реагира в Twitter на вота на каталунския парламент, заявявайки, че гласуваната от него резолюция е недопустима. "Това правителство ще предприеме правните действия, с които разполага, за да защити закона, конституцията и държавните институции", отбеляза той, без да уточни какви биха били тези мерки.
БТА