Кастро се оттегля от президентския пост
Кастро се оттегля от президентския пост / netinfo
Фидел Кастро се оттегли като ръководител на Куба, след като близо половин век бе начело на страната. Това съобщи самият той в писмо, публикувано в партийни официоз „Гранма”, под което стои подписът му и датата 18 февруари. „Нямам претенции и няма да приема поста председател на Държавния съвет и главнокомандващ. Изпълнявах това задължение в продължение на много години и дойде моментът да бъде избрано ново ръководство”, заявява Фидел Кастро.

Фидел Кастро предупреждава, че пътят напред ще бъде труден и ще изисква интелигентните усилия на всички. „Не се сбогувам с вас. Искам да се бия като войник на идеите и ще продължа за пиша за рубриката си „Разсъжденията на другаря Фидел”, завършва писмото си Кастро.

След революционен преврат през
Кастро се оттегля от президентския пост
netinfo
1959 година той превръща Куба в първата комунистическа държава в западното полукълбо. Извършва значими социални промени, но икономическите му реформи претърпяват крах и довеждат страната до почти пълна зависимост от Съветския съюз. Ел Команданте остава в историята с репутацията си на бовиан, харизматичен, но нетърпящ възражения политик, който има огромно влияние върху политическия елит на Латинска Америка.

Самият Кастро твърди, че е преживял 634 опита за убийство, поръчани главно от ЦРУ. Той остана начело на страната си при управлението на 9 американски президента. Сегашният - Джродж Буш изрази надежда, че оттеглянето на Кастро ще се превърне в начало на демократичния преход в Куба:

„Въпросът е какво означава това за гражданите на Куба? Те бяха тези, които страдаха от политиката на Кастро, те бяха тези, които бяха изпращани в затвора заради мечтите си, тяхното право да живеят в демократично общество бе отричано. Международната общност трябва да започне да работи с кубинския
Кастро се оттегля от президентския пост
netinfo
народ и да изгради демократични институции. И всички това трябва да доведе до свободни и честни избори.”

На 31 юли 2006 година Фидел Кастро се оттегли от поста си заради сериозно заболяване и завеща управлението на „Острова на свободата” на своя брат Раул. В първата си реч пред парламента през декември 2006 година той постави три проблема – транспорта, разпределянето на храните и острия недостиг на над 400 хиляди жилища.

Очакванията към него са да съживи кубинската икономика с реформи по китайски образец. В края на седмицата парламентът ще избере на мястото на Фидел Кастро неговия по-малък брат Раул.