Капитанът на задържания в Иран кораб е българин
Капитанът на задържания в Иран кораб е българин / снимка: БГНЕС

Капитанът на кораба, който бе задържан от иранските власти на 28 април вечерта в Персийския залив, е български гражданин, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Според изявление на говорителя на МВнР на Иран, плавателният съд, плаващ под флага на Маршаловите острови, е бил задържан в съответствие със законите на Ислямска република Иран и с международните процедури заради финансовите задължения на датската компания собственик - "Мерск лайн".

Екипажът на задържания от иранските власти кораб е невредим

Корабът се намира в пристанище "Шахид Бахонар" в "Бандар Аббас", всичките 24-ма души /граждани на различни държави/ на борда са в отлично здравословно състояние и не съществуват никакви пречки да им бъде предоставено консулско обслужване.

След като бъде разрешен въпросът със задълженията, корабът ще бъде освободен и ще продължи по маршрута си. Плавателният съд е задържан със заповед на Техеранския съд по молба на иранската частна нефтена компания "Парс Талайе", която има финансови претенции към компанията "Мерск лайн".

Спорът е бил разискван в съда на няколко етапа през последните години, в следствие на което е било издадено окончателно съдебно решение за заплащане на финансови обезщетения на ищеца.

Посланикът на България в Техеран е връчил на МВнР на Иран нота с искане за среща и разяснения по случая, както и подробна информация относно състоянието на българския гражданин.