Екипажът на задържания от иранските власти кораб е невредим
Екипажът на задържания от иранските власти кораб е невредим / БГНЕС

Екипажът на датския контейнеровоз "Мерск тигрис" /Maersk Tigris/ е в безопасност и "в добро настроение", след като иранските власти задържаха плавателния съд в Ормузкия проток вчера, съобщи компанията собственик "Мерск", цитирана от Ройтерс.

Ирански патрулни кораби произвели предупредителни изстрели, докато прехвали плавателния съд, предизвиквайки напрежение в един от най-натоварените морски коридори за транспорт на петрол. В резултат САЩ изпратиха военни кораби, за да наблюдават ситуацията.

Говорител на компанията оператор на кораба "Рикмерс шипменинджмънт" съобщи, че 24-те членове на екипажа на кораба са предимно от Източна Европа и Азия, както и един британски гражданин. Моряците са в "в относително добро състояние и в безопасност" на борда на кораба, който не е повреден. По-рано Франс прес предаде, като се позова на иранската държавна телевизия, че сред членовете на екипажа има и българи. "Вече успяхме да влезем във връзка с кораба, което не бе възможно доста дълго време, след като бе отведен навътре в ирански води. Нямаме официален контакт с иранците, нито официален документ или известие", посочи той.

Данни за позициониране на кораби, с които разполага Ройтерс, показват, че плавателният съд е бил на на котва днес към 09,30 ч по Гринуич недалеч от иранския бряг, близо до пристанището Бандар Абас.

"Продължаваме опитите си да получим повече информация за задържането на "Мерск тигрис" /от Иран/ в международни води. Към момента не сме в състояние да установим или потвърдим причината за задържането", се казва в съобщението на "Мерск".

Датското министерство на външните работи заяви, че следи внимателно ситуацията и е във връзка с "Мерск".

Работим усилено по разследване на обстоятелствата за задържането на контейнеровоза и водим диалог с компанията Мерск /Maersk/ по този въпрос. Трябва да бъдем много предпазливи с изводите, защото не са ни известни фактите. Очакваме, че Иран ще изпълни своите международни задължения и се надяваме, че екипажът на кораба няма да пострада, се казва в изявление на външното ведомство.

Собственик на плавателния съд е базираната в Сингапур компанията Рикмерс шипмениджмънт /Rickmers Shipmanagement/. Плавателният съд е бил взет на лизинг от компанията Мерск, регистрирана в Дания. Първата компания поясни, че корабът е плавал в международни води, когато е бил задържан. Втората поясни, че плавателният съд се е движел по установения маршрут.

Франс прес съобщи вчера, че моряци от България, Мианма Румъния и Великобритания са в екипажа на задържания товарен кораб. Капитанът на кораба е българин, посочи още Франс прес, като се позова на иранската държавна телевизия.

Корабът е бил задържан вчера в 9,00 ч. по Гринуич. На борда му имало 24 души екипаж. Плавателният съд бил прехванат от силите на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, посочи Франс прес.

Според представител на иранските власти контейнеровозът бил задържан по решение на съда във връзка с неплатени дългове на компанията Мерск.

Контейнеровозът идвал от саудитския град Джеда и пътувал за Джебел Али в Дубай, показват данните на сайта Marinetraffic.com. Той е бил насочен от иранските сили към пристанището Шахид-Бахонар, което е част от пристанищния комплекс Бандар Абас, съобщи иранската агенция Тансим, цитирана от Франс прес.

Вчера Пентагонът заяви, че корабът е плавал под флага на Маршаловите острови, припомня Ройтерс.

Източник: БТА