Квебек
Квебек / БГНЕС
Канадецът Александър Бисонет се смята за единствен извършител на терористичния акт в джамията в Квебек, при който бяха убити шест души, а други 18 са ранени, съобщи френскоезичната радиостанция "Радио Канада", цитирана от ТАСС.

Същата информация разпространиха квебекският тв канал Те Ве А и местния вестник "Прес". Според тях 27-годишният заподозрян е избягал от местопрестъплението с кола, а по-късно сам е позвънил в полицията и е бил арестуван. Твърди се, че у него в колата му били намерени пистолет и автомат Калашников. Предполага се, че Бисонет е френскоговорящ канадец, приел исляма.

Вижте повече за нападението тук

По-рано днес за нападението в джамията бяха арестувани двама мъже на възраст между 20 и 30 г. - Въпросният Бисонет и Мохамед Кадир - също канадски гражданин от марокански произход. Смята се, че и двамата са студенти в университета Лавал, намиращ се недалече от джамията.

По-късно от полицията в Квебек заявиха, че един от арестуваните сега е смятан за свидетел на престъплението, а не извършител. Не се съобщават повече подробности.

По последни данни петима от ранените остават в болница, като състоянието на двама от тях е тежко.

Премиерът на Канада Джъстин Трюдо смята, че нападението срещу джамията в Квебек е насочено срещу цялата страна, срещи всички канадци, а не само срещу мюсюлманската общност. "Това беше терористичен акт, насочен срещу нашите ценности", добави той, цитиран от ТАСС.

Според него извършителите на атентата са си поставили задача да внесат разкол в канадското общество, основни принципи в което са откритостта за всички религии и приемането на толерантността към всякакви възгледи.
БТА