Калфин се срещна с външния министър на Исландия
Калфин се срещна с външния министър на Исландия / netinfo

Между България и Исландия ще се открият нови възможности за сътрудничество след присъединяването на България към Европейския съюз. Това стана ясно на среща в Ню Йорк на вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин с министъра на външните работи на Исландия Валгердур Сверисдотир, съобщи българското Министерство на външините работи.

Срещата се е състояла вчера в централата на ООН в Ню Йорк, където министър Калфин, начело на българската делегация, участва в 61-та сесия на Общото събрание на ООН.

Двамата министри са обсъдили сътрудничеството между двете държави в различни сфери и възможностите за неговото разширяване. Исландия е един от най-големите и успешни инвеститори в България, посочи министър Калфин. Страната има значително участие в ключови сектори у нас като фармацевтика, телекомуникации и банков сектор.

"Очакваме с интерес присъединяването на България към ЕС, защото сме убедени, че това ще открие нови интересни възможности", подчерта министър Валгердур Сверисдотир, която припомни, че макар да не е член на Съюза, нейната страна е част от вътрешния европейски пазар.

Министрите на външните работи на България и Исландия направиха преглед на двустранните отношения в политическата и икономическата област и обсъдиха двустранното сътрудничество в културата, образованието и науката. Разгледани бяха и въпроси на сътрудничеството между двете страни в ООН и другите международни организации.