/ iStock/Getty Images
Последните санкции срещу Русия бяха обявени от президента на САЩ Джо Байдън, който заяви, че ще бъдат наложени санкции срещу две финансови институции - ВЭБ и руската военна банка. Според него части от руската икономика ще са откъснати от международните финансови системи. Очакват се допълнителни санкции срещу семействата на руския елит. Байдън заяви, че действията на САЩ са били внимателно координирани със съюзниците - и наистина, изброените от него санкции последваха съобщенията, направени в Европа по-рано днес.

Извънредно изявление на Байдън: Това е началото на руска инвазия в Украйна, САЩ с нови санкции

Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че активите на пет банки са замразени, а същото ще бъде наложено и на трима руски милиардери - които ще бъдат засегнати от забрани за пътуване в Обединеното кралство.

Великобритания налага санкции на 5 руски банки и трима бизнесмени

След като по-рано той обяви мерките в Камарата на общините, някои депутати заявиха, че те не са достатъчно строги - но Джонсън заяви, че санкциите могат да бъдат разширени.
Германия спря сертифицирането на газопровода "Северен поток 2", по който трябваше да се доставя газ от Русия. Страната доставя на Европа около 40% от нейния газ, който се добива от огромни запаси в източната част на Русия.

Германия спира проекта „Северен поток-2“ заради действията на Русия

И ЕС единодушно прие първата си вълна от мерки, която включва санкциониране на всички членове на руския парламент, които са одобрили решението за Украйна. Блокирани бяха също така руските банки и достъпът до финансовите пазари на ЕС.

ЕС взе единодушно решение за санкциите срещу Русия

Но досегашните санкции не са достатъчни за това, което беше декларирано като мерки срещу Русия в случай на инвазия. Имаше спекулации, че Русия може да бъде отрязана от световната банкова система, да ѝ бъде отказан достъп до долара или дори да се сблъска с ограничения върху вноса или износа на стоки.

НАТО не изключва възможността за пълномащабна война заради действията на Русия
 
БГНЕС