Кадафи поискал от Саркози по-добро третиране на африканската общност
Кадафи поискал от Саркози по-добро третиране на африканската общност / снимка: БГНЕС

Либийският лидер Муамар Кадафи заяви в интервю за телевизия Франс 24, че поискал от "своя приятел Саркози", "да третира по-добре африканската общност", живееща във Франция, предаде Франс прес.

"Франция приюти многобройни африканци и аз й благодаря за това. Бих искал да са добри граждани", подчерта Кадафи. "Разговарях със своя приятел Саркози и му казах да третира по-добре африканската общност и да отговори на исканията й. Той ме успокои по този въпрос, като обясни, че не бива да се страхуваме от френската полиция", продължи либийският лидер.

Франция бе разтърсена през 2005 г. от триседмични безредици в предградията, където много жители произхождат от арабския Магреб и черна Африка. Само преди няколко дни при изблик на насилие в парижко предградие бяха ранени няколко полицаи. Младежите от предградия често се оплакват от лошо отношение на полицията и дискриминация.

В речта си завчера в ЮНЕСКО Кадафи вече спомена за предградията и порица отношението на френските и европейските власти към имигрантите. "Преди да говорите за правата на човека, трябва да се уверите, че имигрантите се ползват със същите права у вас", заяви той.

В интервюто си за Франс 24 Кадафи също така обясни защо Либия е по-напреднала от Франция по пътя на демокрацията. Във Франция след революцията хората гласуват, за да изберат крал, който е президентът на републиката. Третият по-висш етап е управлението на масите, където при което народът се управлява сам, а не чрез посредничеството на представители. Ние в Либия даваме възможност на народа да заседава /в органите на управлението/, това е демокрация, заяви Кадафи, цитиран от Франс прес.