/ БГНЕС
Съд, ръководен от йеменските бунтовници хуси, осъди четирима журналисти на смърт за "държавна измяна" и шпионаж, заяви съдебен служител.

Десетки убити в боевете в йеменския град Ходейда

Съдът в столицата Сана, която е под контрола на хусите, "осъди четирима журналисти на смърт по обвинение в държавна измяна и шпионаж за чужди държави", заяви официалният представител пред АФП при условие за анонимност.

Международно признатото правителство на Йемен заля решението. "Ние категорично осъждаме незаконните смъртни присъди" в процес, в който липсва "минимален стандарт на справедливост и почтеност", написа министърът на информацията Моамар Ал-Ериани в Туитър.

Той изброи имената на журналистите: Абделхалек Омран, Акрам Ал Валиди, Харит Хамид и Тауфик Ал Мансури. Подкрепяните от Иран хуси взеха контрола върху Сана от правителствените сили през 2014 г., което предизвика следващата година военна интервенция, ръководена от Саудитска Арабия.

80 убити и около 100 ранени при сражения в Йемен

В последвалата война загинаха десетки хиляди и в най-бедната в арабския свят страна настъпи онова, което ООН нарича най-тежката хуманитарна катастрофа в световен мащаб.

От Амнести интернешънъл твърдят, че хусите държат в ареста 10 журналисти от 2015 г. "Журналисти, защитници на правата на човека, политически противници и членове на религиозните малцинства са сред тези, които са подложени на несправедлив процес по фалшиви или фалшифицирани обвинения от този съд", казаха от Амнести.
БГНЕС