Най-тежката епидемия от треска денга в историята на Перу би могла да се влоши допълнително заради предизвиканите от климатичния феномен Ел Ниньо поройни дъждове, предаде Ройтерс, като се позова на министерството на здравеопазването.

Броят на починалите тази година е надхвърлил 200 при отчетени над 130 000 заразени. Повечето от смъртните случаи са в северната част на Перу, където капацитетът на болниците да приемат пациенти вече е изчерпан, отбелязва Ройтерс.

Здравните власти в страната посочиха Ел Ниньо като една от ключовите причини за резкия скок на случаите. Естественият климатичен феномен подхранва тропически циклони в Тихия океан, което засилва валежите и риска от наводнения в региона. Нарастването на броя на случаите тази година е много по-значително от подобен случай през 2017 г., също предизвикан от Ел Ниньо.

Дъждовният сезон предизвиква масово размножаване на комарите заради натрупване на вода в градовете.

Президентката на Перу Дина Болуарте вчера подписа указ за обявяване на "извънредно положение" за период от два месеца в 18 от общо 24 региона на страната. По думите ѝ това ще позволи на властите да предприемат бързо действия за справяне с "непосредствената заплаха от обилните валежи" през тази и следващата година.

Треската денга се предава чрез ухапване от комар. Някои от симптомите са треска, болки в очите, главата, мускулите и ставите, гадене, повръщане и умора.