Известна правозащитничка загинала при авиокатастрофата край Бъфало
Известна правозащитничка загинала при авиокатастрофата край Бъфало / снимка: БГНЕС

Известна защитничка на човешките права, която е документирала геноцида в Руанда, е сред загиналите при самолетната катастрофа край американския град Бъфало, щата Ню Йорк, предаде Ройтерс. Историчката Алисън Де Форж е една от 50-те загинали, след като самолетът, с който е летяла, се е разбил и запалил.

 

66-годишната Де Форж посвети своя живот на изучаването на Руанда и написа окончателното изследване за геноцида през 1994 г. в африканската страна, при който само за 100 дни загинаха около 800 хиляди души от племето тутси и някои умерени хуту. Тя е била експерт-свидетел по 11 дела за геноцид на Международния трибунал за престъпленията в Руанда, както и на процеси в Белгия, Швейцария, Холандия и Канада.

 

„Нейната смърт е огромна загуба за правозащитната общност, за Руанда и Големите езера - местата, които тя толкова много обичаше“, заяви Корин Дуфка, регионален директор за Западна Африка в Хюмън Райтс Уоч.

 

Междувременно стана ясно, че черните кутии на самолета са намерени, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на Националното управление по безопасност на транспорта. Служител на управлението съобщи, че точно преди самолетът да падне, екипажът на пътническия лайнер "Бомбардиър" се оплакал по радиото на авиодиспечерите, че върху крилете на самолета има значително заледяване. Записът на разговорите с авиодиспечерите показва също, че те са обърнали внимание на опасно ниския курс на самолета и безуспешно се опитвали да дадат команда на екипажа да набере височина, но връзката с "Бомбардиър" била прекъсната.

 

Общо 50 души загинаха в катастрофата: 44 пътници, 4 членове на екипажа, резервният пилот и един човек на земята.