Източноевропейски расисти вливат сили на крайната десница
Източноевропейски расисти вливат сили на крайната десница / netinfo

Източноевропейски расисти вляха нови сили на европейската крайна десница, пише британският вестник "Гардиън" за създаването на парламентарна група на крайната десница в Европейския парламент.

Дългоочакваното и приветствано приемане на България и Румъния в ЕС има негативен страничен ефект. То направи възможно крайната десница да създаде група в Европарламента, отбелязва ежедневникът.

Вестникът припомня, че френският националист Жан-Мари Льо Пен, който гръмко протестираше срещу разширяването на ЕС, предложи оспорващия Холокоста Брюно Голниш за председател на парламентарната група на крайната десница в Европарламента.

Голниш на свой ред посрещна с отворени обятия петима представители от румънската партия „Велика Румъния” и българина Димитър Стоянов от „Атака”, който бе дебютирал в Европарламента с коментари за телата и цената, на която могат да се купят ромски жени, припомня изданието.

Новите депутати от Румъния и България ще се почувстват у дома си в компанията на гордеещата се, че е фашист наследничка на Дучето Алесандра Мусолини, британеца Ашли Моут и нападащата имигрантите фламандска националистическа партия Влаамс Беланг /в превод Фламандски интерес/.

Очарователната държава България, която спаси своите евреи през Втората световна война и живее в мир с турското си малцинство, ще бъде представена в най-големия политически форум в Европа от партия, чийто манифест призовава за "България за българите" и чийто лидер твърди, че турците доминират неговата страна, а евреите я експлоатират. Привърженици на тази партия са обвинявани, че искат ромите да бъдат претопени за сапун, коментира вестник "Гардиън".

Крайнодясната реторика е мощна и дълготрайна отрова, защото се обръща към най-тъмните страхове на хората. Ако срещу тази отрова не се направи нещо, тя ще действа като цианида в замърсената вода, който убива флората и фауната невидимо, но системно, добавя вестник "Гардиън".