Ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca и Оксфордския университет работи добре като трета бустерна доза, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация във в. "Файненшъл таймс". Ваксината действа повишавайки нивата на антитела срещу шиповидния протеин на коронавируса сред участниците в изследване. 

Новината идва, в момент, в който производителите на ваксини предупреждават, че светът ще се нуждае от ежегодни бустерни дози или нови ваксини за справяне с вариантите на вируса. Някои учени обаче се съмняват в необходимостта от тях.

Вестникът цитира човек, запознат с резултатите от проучването. По думите му изследването показва, че реакцията на антитела към бустерната доза е била "достатъчно силна срещу всеки вариант" и успокоява страховете, че аденовирусите не могат да бъдат използвани повече от веднъж.

От AstraZeneca и Оксфордския университет не са отговорили на молбата на агенцията за коментар относно все още непубликуваното изследване. 

Проф. Балтов: Ще трябва и трета доза ваксина срещу COVID, няма да се мине само с две

Ваксината използва нова технология с модифицирана версия на аденовируси, които причиняват обикновена настинка, като вектори за пренасяне на инструкции към човешките клетки.

Този дизайн доведе до опасения сред учените, че дозите биха могли да загубят ефикасността си, ако се наложи ежегодно ваксиниране за борба с нови варианти.

На този етап остава неизвестно кога Оксфордският университет и AstraZeneca планират да публикуват данни от проучването, допълва вестникът. 
БТА