Антъни Блинкън и Бенямин Нетаняху
Антъни Блинкън и Бенямин Нетаняху / БГНЕС
Американският държавен секретар Антъни Блинкън приключи обиколката си в Близкия изток, която бе белязана от може би най-сериозните открити разногласия между САЩ и Израел, откакто започна войната в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес.

В края на четиридневното му пътуване мисията на Блинкън понесе образно казано истински удар, когато израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че войната ще продължи, докато Израел не постигне пълна победа, отбелязва АП. Изглежда, че с това Нетаняху категорично отхвърли отговора на палестинската ислямистка групировка "Хамас" на предложения ѝ план за спиране на огъня.

Отношенията между Израел и основния им международен съюзник – САЩ, са обтегнати от месеци, но публичното отхвърляне на един план, който Вашингтон оценяваше като подходящ да послужи най-малкото за отправна точка за по-нататъшни преговори, подчертава разделението между двете страни.

Блинкън и други официални представители на САЩ обаче казват, че все още са оптимистично настроени към възможността за напредък по основните им цели като подобряването на хуманитарните условия за палестинските цивилни, освобождаването на заложниците, държани от "Хамас", подготовката за справяне със ситуацията в Газа след края на войната и предотвратяването на разширяването на военните действия в региона.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Велев/БТА