Израел похвали България за професионалното разследване на терористичния акт в Бургас
Израел похвали България за професионалното разследване на терористичния акт в Бургас / снимка: Reuters
Историята със спасяването на българските евреи трябва да бъде разказана на света, смята Плевнелиев
57868
Историята със спасяването на българските евреи трябва да бъде разказана на света, смята Плевнелиев
  • Историята със спасяването на българските евреи трябва да бъде разказана на света, смята Плевнелиев

Историята със спасяването на българските евреи е една история, която трябва да бъде разказана на света - това бе мнението на българския президент Росен Плевнелиев, което той сподели с израелския премиер Бенямин Нетаняху по време на визитата си в Израел.

"Договорихме се с президента Перес, разчитаме и на вашата подкрепа да покажем по един достоен начин това изключително постижение на българския народ. Малко известен факт е, че в България, освен че имаме 48 400 спасени живота по време на Втората световна война, но България тогава по един много човечен и солидарен начин е издавала и транзитни визи на евреи, които не са български граждани и по този начин е спасила още 15 000 живота", обясни Росен Плевнелие.

Съвместното честване от 70-годишнината от спасяването на българските евреи, за което в България Плевнелиев покани израелския президент вчера, е била една от темите на разговорите им с Нетаняху и днес.

Икономическото сътрудничество и изграждането на съвместни проекти, сътрудничество в областта на сигурността и отбраната, окачествено като добро, са били другите акценти в разговорите.

Нетаняху изразил очакванията в кратки срокове да се достигне до резултат по разследването на терористичния акт в Сарафово и е споделил мнението на израелската страна и други партньорски страни, които подпомагат разследването, че българските служби подхождат изключително професионално към него.