/ БГНЕС
Двамата миротворци от Мироопазващите сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ), които бяха ранени по-рано днес, са пострадали при израелски огън, когато израелските сили са отговаряли на заплаха, се казва в изявление на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ), предаде Ройтерс.

ЦАХАЛ уточни, че часове преди инцидента са инструктирали миротворците на ЮНИФИЛ да отидат в защитени зони и да останат там. 

В изявлението на израелската армия се съобщава, че ЦАХАЛ извършват задълбочена проверка по случая, след като са били уведомени, че миротворците са били ранени "по невнимание".

По-рано ЮНИФИЛ съобщи за удар близо до наблюдателната кула в щаба им в южния ливански град Накурах, при който пострадаха двама служители. Единият от ранените миротворци е откаран в болница в близкия град Тир, а на другия е оказана медицинска помощ на място. Миротворците съобщиха също, че булдозер на израелската армия е навлязъл в периметъра на друга позиция на ЮНИФИЛ в Южен Ливан, докато израелски танкове са се движили в близост. В съобщението се посочва, че са били изпратени допълнителни "сини каски", които да укрепят позицията, отбелязва Ройтерс.

Събитията се случиха ден, след като ЮНИФИЛ съобщи, че израелски танк е стрелял директно по наблюдателна кула в щаба на организацията, ранявайки двама индонезийски миротворци, и че войници са атакували бункер в близост до мястото, където миротворците са се укривали, повреждайки превозни средства и комуникационна система. Нападенията предизвикаха сериозен международен отзвук.

Обстрелът от израелската армия на миротворците от Временните сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ) е „неприемлив“, заяви днес италианската министър-председателка Джорджа Мелони, чиято страна е изпратила близо 1000 военнослужещи в тази мисия, предаде Франс прес.

„Щабът на ЮНИФИЛ и две италиански бази бяха поразени от изстрели, произведени от израелските сили. Това е неприемливо и нарушава установеното“ от резолюциите на ООН, заяви Мелони на срещата на върха на средиземноморските държави от Европейския съюз в Кипър.

От своя страна, американският президент Джо Байдън заяви, че „категорично“ иска от Израел да спре да обстрелва мироопазващите сили на ООН в Ливан.
Запитан „Искате ли от Израел да спре да обстрелва миротворците на ООН?“, президентът на САЩ, който участваше в среща в Белия дом относно урагана „Милтън“, отговори: „Категорично, напълно“.

Лидерите на Франция, Италия и Испания осъдихав изявление неотдавнашното нападение срещу мироопазващата мисия на ООН в Ливан от страна на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) и заявиха, че подобни атаки са „неоправдани“ и трябва „незабавно да бъдат прекратени“, посочва Ройтерс.

„Тези нападения представляват сериозно нарушение на задълженията на Израел съгласно Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН и  международното хуманитарно право“ се казва в изявлението.

„Припомняме, че всички мироопазващи сили трябва да бъдат защитени и отново изразяваме похвалата си за продължаващата и незаменима ангажираност на войските/персонала на ЮНИФИЛ в този много труден момент“, се допълва в изявлението и се призовава за „незабавно прекратяване на огъня“.

Трите държави заявиха, че разчитат „на ангажимента на Израел за сигурността на ООН и двустранните мироопазващи мисии в Ливан, както и към международните организации, действащи в региона“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Симеон Томов, Алексей Маргоевски/БТА