Израел купува самолет за първите държавни мъже
Израел купува самолет за първите държавни мъже / netinfo

Седмица след като израелският премиер Бенямин Нетаняху реши да не присъства на погребението на южноафриканския лидер Нелсън Мандела, за да не харчи средства за транспорт, кабинетът реши да проучи възможностите за покупка на правителствен самолет, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Проучването на офертите ще бъде извършено от обществена комисия. Самолетът ще се ползва както от премиера и членовете на кабинета, така и от президента Шимон Перес. Израелските правителствени делегации сега пътуват с граждански полети, което по изчисления на кабинета струва стотици хиляди евро на данъкоплатците. Миналата седмица Нетаняху отмени в последната минута пътуването си за погребалната церемония на Мандела с аргумента, че цената му щяла да бъде 1, 45 милиона евро.

Бенямин Нетаняху е обект да критики заради начина си на живот, припомня Франс прес. През април той поиска на самолета, който го транспортира до Лондон за погребението на бившия британски министър-председател Маргарет Тачър, да бъде монтирано двойно легло. Разходите за пътуването тогава възлязоха на 98 000 евро.

Според изчисления на правителствената администрация покупката на правителствен самолет, оборудван с необходимите средства за комуникация, ще бъде икономически изгодна, тъй като след първоначалната инвестиция, самолетът ще се ползва за години напред.