Изписаха Калашников от болница, чувства се добре
Изписаха Калашников от болница, чувства се добре / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Известният руски оръжеен конструктор Михаил Калашников, създател на прочутия автомат АК-47, бе изписан от болница, съобщи Интерфакс, цитирайки лекарски източник.

Калашников, който е на 93 години, беше приет в лечебното заведение на Ижевск, република Удмуртия, на 20 декември за планирани изследвания.

Състоянието му е задоволително, настроението - предновогодишно, каза главният лекар.

По-рано беше съобщено, че състоянието му се е влошило и той е бил прехвърлен в реанимация, но тази информация не бе потвърдена официално. Според главния лекар Калашников е бил прехвърлен в отделна стая в реанимацията, защото така е било по-удобно за медицинския персонал.

Според сътрудник на Калашников състоянието му се е влошило през март тази година, когато е престанал да работи.

Михаил Калашников създава автомата АК-47 през 1947 г., докато се възстановява от рана, получена по време на Втората световна война. Впоследствие оръжието се произвежда в най-различни модификации и се продава по света в милиони бройки. Произвежда се от завода "Ижмаш" в град Ижевск, в Урал, на 1300 км източно от Москва. Заводът, създаден през 1807 г., е едно от основните оръжейни предприятия в Русия, отбелязва БТА.

Михаил Калашников никога не е получавал пари от продажбата на милионите автомати, носещи неговото име и използвани в армиите на над 80 страни по света.