Издигането на стена между Турция и България няма да реши имиграционния проблем, смята анализатор
Издигането на стена между Турция и България няма да реши имиграционния проблем, смята анализатор / снимка: БГНЕС, архив

Специалистът от Центъра за стратегически анализи Турция-Азия (ТАСАМ) Джанер Санджактар, преподавател по международни отношения, помощник доцент в университета в Коджаели твърди, че решението на българското правителство да издигне преградни съоръжения в района на българо-турската граница е резултат от различни причини.

В интервю за Анадолската агенция той беше категоричен: "Западните държави (главно Франция и Германия) упражняват натиск върху балканските държави да предприемат мерки срещу миграцията. Защото европейските държави твърдят, че миграционните потоци пристигат през балканските държави и поради това искат от тях да засилят мерките по охраната (с активното участие на силите по сигурността). България, която също попадна под ударите на техния "натиск", намери изход, като реши да издигне такава една стена, за съжаление".

Той подчерта, че миграционният поток е вследствие на безработицата, бедността, гражданските войни и др. Подобни фактори в африканските и близкоизточните страни може да бъдат спрени само с прилагането на мерки, насочени към преодоляване на причините, пораждащи нелегалната миграция.

"Но европейските държави и като цяло ЕС вместо да се борят срещу негативните фактори, пораждащи миграцията, предпочитат временни мерки; чрез силови и политически мерки, насочени към засилване на сигурността по границите, връщане на имигрантите обратно. България също се включи в тези" силови мерки "с решението за издигане на "стената" по протежение на 30 км. На турскобългарската граница", каза той.

Според него за взимането на това решение от страна на българското правителство "заслуга" имат крайните националистически тенденции, предава БТА.

"В България и като цяло на Балканите се засилват вълните на крайния национализъм. Изразител на тези тенденции в България е партията Атака. Подобни на тази партия има и в другите балкански държави.Например Радикалната партия в Сърбия и Златна зора в Гърция. Причините за възхода на Атака и подобни на нея партии са безработицата, обедняването на средната класа поради икономическата криза. За българските крайни националисти главен виновник са турците в България и Турция и в тяхно лице виждат главния "враг" на България, за съжаление", допълни той.

Турският анализатор прогнозира, че докато не се намерят решения на проблемите, ще продължат да се издигат стени между съседните държави.

"Те само ще засегнат негативно отношенията между съседните страни и народи, ще засилят недоверието и несигурността между тях. Вместо нови стени, Балканите се нуждаят от нови инициативи, които да рушат натрупаните политически, социални, културни негативи. А също и съпротива срещу натиска на капиталистическите държави от Централна Европа и борба срещу крайния национализъм," обобщи Джанер Санджактар.