Жан Клод Юнкер
Жан Клод Юнкер / БГНЕС
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер бе подложен на критики, след като поздрави руския президент Владимир Путин за преизбирането му, без да спомене напрежението в отношенията, предизвикано от отравянето на бивш руски шпионин в Англия, предаде Франс прес.
 
"Добрите отношения между ЕС и Русия са жизненоважни за сигурността на нашия континент. Наша обща цел би трябвало да бъде възстановяването на европейския ред в сигурността. Надявам се да използвате Вашия четвърти мандат в преследването на тази цел", пише в поздравителното послание на Юнкер до Путин. "Това писмо на Жан-Клод Юнкер е срамно", протестира британският евродепутат Ашли Фокс, който ръководи групата на британските консерватори в Европейския парламент.
 
"Да поздравяваш Владимир Путин за изборната му победа, без да споменеш явното подправяне на бюлетини, вече е достатъчно лошо. Обаче фактът, че той не е споменал отговорността на Русия в атаката в бойно отровно вещество срещу невинни хора в моя избирателен район е нещо отвратително", заяви Фокс. Той е европейски депутат от избирателния район Югозападна Англия, където се намира градчето Солсбъри. Там на 4 март бяха отровени бившият руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, които оттогава са в болница в тежко състояние.
  "Председателят на Европейската комисия се държи помирително с човек (Владимир Путин), който представлява явна заплаха за сигурността на Запада", заяви британският евродепутат.

ЕС призова Русия незабавно да даде пълни данни за „Новичок“
 
Бившият белгийски премиер Ги Верхофстат, който е председател на Алианса на либералите и демократите за Европа в Европейския парламент, също реагира неодобрително.
 
"Сега не е моментът за поздравления. Винаги ще имаме нужда от диалог с Русия, но едни по-тесни връзки трябва да са обусловени от уважаването на опиращия се на фундаментални права и ценности международен ред", написа той в Туитър.

Путин е преизбран убедително за президент на Русия (ВИДЕО)

Председателят на Европейския съвет, полякът Доналд Туск изглежда също се разграничава. "Доналд Туск не е изпратил поздравително писмо на Владимир Путин и няма да се изненадам, ако не го направи изобщо", заяви пожелал анонимност високопоставен представител на ЕС.
 
В Европа и други лидери поздравиха Владимир Путин. Германската канцлерка Ангела Меркел му изпрати "горещи поздравления" за изборната победа, а френският президент Еманюел Макрон му изпрати "пожелания за успех" след преизбирането му, като същевременно го призова "да хвърли пълна светлина върху отговорностите" в аферата Скрипал, отбелязва АФП.
БТА