/ БГНЕС
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви пред Европейския парламент, че ако британският парламент не одобри до 12 април постигнатото споразумение с ЕС, никаква допълнителна кратка отсрочка за оттеглянето на Великобритания няма да бъде възможна.

По неговите думи събитията в британския парламент от последните дни допълнително са го убедили, че споразумението трябва да получи одобрение от ясно мнозинство. Според него утвърждаване на споразумението след 12 април би създало заплаха за изборите за евродепутати и за работата на институциите на ЕС.

Мей иска от ЕС ново удължаване на срока за Брекзит

"Преди 10 дни Европейският съвет даде отсрочка за оттеглянето на Великобритания до 22 май при условие, че британският парламент подкрепи споразумението преди 29 март. Това, уви, не се случи. Предвид снощните изявления на премиера Тереза Мей, разполагаме с още няколко дни", заяви Юнкер. 

"Ако Великобритания одобри споразумението до 12 април, ЕС ще трябва да приеме отсрочка до 22 май. Ако британските депутати не са се произнесли дотогава, никакво кратко удължаване няма да бъде възможно", добави той.

Британски министър: Сделката на Мей за Брекзит несъмнено е най-добрият вариант

Юнкер изрази готовността на ЕС да прояви допълнителна гъвкавост при договорянето на бъдещите отношения с Лондон. Открити сме за всякакви възможности за бъдещите отношения. Готови сме за началото на преговорите по този въпрос, след като споразумението бъде утвърдено, допълни председателят на ЕК. 
БТА