Италия експулсира румънски граждани
Италия експулсира румънски граждани / снимки: BGNES

Местните власти в северния италиански град Милано започнаха процедура за експулсиране на четирима румънски граждани по силата на правитествено постановление, прието в четвъртък след убийство, за което е заподозрян румънец, предаде Франс прес.

Правителственото решение влезе в сила вчера. То позволява на областните управители да експулсират, в името на обществената безопасност, пълнолетни граждани на ЕС, които пребивават в Италия от по-малко от десет години.

Областният управител на Милано Джан Валерио Ломбарди увери, че всеки случай ще се разглежда поотделно. Той прецени, че стотици души може да бъдат експулсирани от Милано.

Съгласно правителственото решение експулсирането не може да трае повече от три години, а лице, срещу което е взета подобна мярка, разполага с един месец да напусне Италия, освен при извънредни обстоятелства.

Неспазването на мярката става престъпление и се наказва със затвор до три години.

Решението бе прието от правителството след като по-рано тази седмица в предградие на Рим бе намерена жена в кома близо до лагер, населен и от румънски имигранти. Жената починала от раните си в четвъртък вечерта. Полицията арестувала 24-годишен румънец, който бил издаден от своя сънародничка.

Смята се, че само около Рим има 66 имигрантски лагери, в които живеят около 5000 души.