Венеция
Венеция / БГНЕС
Италианското правителство се готви да обяви извънредно положение заради катастрофалното наводнение във Венеция, предадоха световните агенции.

Вчера италианският премиер Джузепе Конте беше в пострадалия град и каза, че извънредното положение ще бъде обявено на заседание на министерския съвет, насрочено за днес. На него ще бъдат взети и първи спешни мерки за справяне с кризисната ситуация.

Днес във Венеция времето отново хубаво и 50 000-те жители на историческия център се възползваха от него, за да изнесат навън покъщнината и стоките си и да се опитат да изсушат жилищата и магазините си.

Климатичните промени и корупцията потопиха Венеция

Високата вода, регистрирана днес в града, е 1,13 метра. Във вторник вечерта в пика на наводнението тя беше 1,87 сантиметра.

Туристите днес се забавляваха да крачат из площад Сан Марко с разноцветни гумени и полиетиленови ботуши. Някои дори пиеха кафенето си с крака във водата в няколкото отворени ресторанти и барове.

Венеция е под вода, стихията взе първите си жертви (ВИДЕО/СНИМКИ)

На 26 ноември ще се събере специална комисия за Венеция, която ще обсъжда как в общ план да се реши проблемът с града. Тогава ще се говори и за план круизните кораби да заобикалят историческия център и за мегапроекта Мойсей, предназначен да защити Венецианската лагуна от наводненията.

Щетите от сегашното наводнение се оценяват на стотици милиони евро. След като правителството обяви извънредно положение веднага ще бъдат изплатени по 5000 евро на пострадалите физически лица и по 20 000 евро на пострадалите юридически лица.