/ iStock/Getty Images
От днес Италия смекчава ограничителните мерки, въведени заради разпространението на новия коронавирус, което позволява на около 4,5 милиона души да се върнат на работа след близо два месеца самоизолация и на семействата да се събират, съобщава БТА.

Хора без роднинска връзка обаче трябва да продължават да спазват дистанция, а повечето магазини остават затворени до 18 май. Ресторантите и баровете могат да предлагат само храна за вкъщи, а училищата, киносалоните и театрите остават затворени до второ нареждане.

Правителството нареди облекчаването на ограниченията да става постепенно, като позволи на заводите да възобновят работа. Парковете са достъпни, давайки на децата възможността да си поиграят на открито.

Започналото днес облекчаване на ограниченията обаче е съпътствано от неяснота кои точно дейности са разрешени и дори чии домове могат да посещават хората, като се наложи правителството изрично да уточнява, че е позволено да ходиш на гости на роднини, но не и на приятели, отбелязва Ройтерс.
Премиерът Джузепе Конте заяви, че "втората фаза" от извънредното положение ще включва повече тестове, като 5 милиона комплекта за тестване ще се изпратят из цялата страна в следващите два месеца. Освен това от тази седмица ще се направят около 150 000 кръвни теста, за да се добие представа колко италианци вече са образували антитела срещу вируса на Covid-19.
С близо 29 000 смъртни случая от Covid-19 Италия се нарежда на второ място в света по този печален показател след САЩ.
Дневният брой на заразените и починалите вече намалява, но по-бавно, отколкото се надяваше правителството, което накара премиера Конте да възприеме бавен подход към отмяната на извънредното положение, като облекченията постоянно ще се нагаждат към тенденциите в развитието на заразата.

Медии и политици в Италия предпочетоха да посрещнат днес първото смекчаване на противовирусните мерки в страната с призив за отговорно поведение, вместо с ликуване по повод възстановените свободи, предаде Франс прес.

"Сега е време за отговорност ", гласи заглавие от "Кориере дела сера" в унисон с призива към отговорно поведение, отправен вчера от Джузепе Конте. Премиерът каза на своите сънародници, че рестартирането на страната е "в техни ръце":

"На нас се пада да решим дали то ще е решително и окончателно", бяха думите на италианския министър-председател.

"Върне ли се вирусът, затваряме пак", пише в заглавие "Република" и обяснява, че и занапред ще се следят по-внимателно събиранията по улиците, на спирките и в транспорта, също и в парковете, които се отварят наново.

В първия бърз влак от Милано за Неапол тази сутрин се качиха 192-ма пътници и повечето пътуваха за Южна Италия, посочва изданието.

Един от тях - студент, разказва, че не е виждал родителите си вече от два месеца. "Не знам дали ще се върна, при все че Милано ми е дал много неща", добавя той.