Рождество Христово
Рождество Христово / iStock
Управляващата дясна коалиция в Италия определи ново бойно поле във войната си за защита на културните корени на страната: училищната сцена на Рождество Христово, съобщи „Гардиън“.

Проектозаконът, предложен от партията "Италиански братя", цели да ограничи училищата, които провеждат общи тържества през ваканционния сезон, като по този начин признават нарастващото разнообразие на класните стаи в Италия.

"От няколко години насам сме свидетели на неприемливи и смущаващи решения на някои училища, които забраняват сцените на Рождество Христово или променят дълбоката същност на Коледа, като я превръщат в неправдоподобни зимни празници, за да не обидят вярващите от други религии", казва Лавиния Менуни, сенатор от “Италиански братя“ и основен автор на предложения законопроект.

Според партията, ръководена от министър-председателя Джорджа Мелони, този ход "е абсолютно необходим за запазване и защита на културните корени на Италия, чийто пример е сцената на Рождество Христово".

Ако бъде прието, новото законодателство ще означава, че директорите на училища, които продължават да премахват сцените на Рождество Христово, ще бъдат подложени на дисциплинарни мерки.

Предложението веднага беше атакувано от опозиционните партии, които го определиха като пореден опит на партията на Мелони да използва религията за политически цели.

"Точни като швейцарски часовник, по време на Коледа се завръщат десните предложения за опазване на италианските християнски традиции", заяви Рикардо Маги, секретар на лявата партия "Повече Европа".

Загатвайки за антиимигрантската програма на правителството, Маги каза: "Това е същата десница, водена от Джорджа Мелони, за която днес бягащото от преследване свято семейство вероятно ще се окаже в център за задържане, може би в Албания, в очакване да разбере от някой съдия в Италия дали е достойно да стъпи на италианска територия".

Италианското правителство обяви тази година спорен план за настаняване на до 3000 лица, търсещи убежище, в Албания, докато чакат молбите им да бъдат разгледани.
Маги заяви, че разминаването между този вид политика и предложения закон за яслите е изпълнено с "лицемерие, граничещо с богохулство". Той упрекна правителството, че "защитава религиозни символи, сякаш са аспекти на фолклора, и затруднява спасителните операции за тези, които рискуват живота си в морето".

Възходът на Мелони към властта е белязан от чести препратки към религията и християнската идентичност, като по време на кампанията през 2019 г. тя заяви пред поддръжници: "Аз съм Джорджа, аз съм жена, аз съм майка, аз съм италианка, аз съм християнка. Никой няма да ми отнеме това".

Това не е първият път, в който нейната партия предлага закон, целящ да защити католическата религия. Миналото лято „Италиански братя“ подготви проектозакон, който имаше за цел да забрани мюсюлманските молитвени пространства извън джамиите и целеше да забрани използването на гаражи и промишлени складове като джамии.

Предложеният законопроект за сцената на Рождество Христово оплаква "абсолютно неприемливото" решение на някои училища да преквалифицират Коледа в зимен фестивал. Според него това е довело до "един празник, лишен от всякакъв исторически и културен възпоменателен контекст, свързан с нашата нация, и който, лишен от всякакво етично съдържание, е обречен да придобие чисто хедонистично-консуматорски оттенък".

Менуни каза: "Разрешаването на превръщането на свещените християнски празници в друг анонимен вид празник би представлявало дискриминация срещу учениците и техните семейства, които изповядват религията на мнозинството"
БГНЕС