/ iStock/Getty Images
Италиански речник редактира "сексистките" си определения за думата "жена" и премахна от списъка със синоними думи с отрицателно отношение, като "уличница" и "кучка" след активна обществена кампания, съобщи Фондация Томсън Ройтерс.

Десетки публични личности - от писатели до законодатели, подписаха отворено писмо до онлайн речника "Трекани" през март и настояха за премахване на обидните определения, като изтъкнаха, че синонимите за думата "мъж" са предимно положителни.

Внимание, мъже: Какво мразят жените

Мария Беатриче Джованарди, която бе начело на кампания за редактиране на речника, съобщи, че от "Трекани" са обещали да направят по-задълбочен преглед на съдържанието, за да гарантират, че се показва равноправната роля на жените в обществото, както и да описват човешките взаимоотношения с думи, които приобщават ЛГБТ+ общността.

През ноември миналата година Джованарди, която живее във Великобритания, проведе успешна кампания, подкрепена от десетки хиляди хора, в резултат на която речникът на Оксфорд също редактира определението за жена и премахна обидни синоними. 
БТА