/ ThinkStock/Getty Images
За да мине и през Сената, обаче, са необходими гласовете на поне 10 републиканци сенатори
Камарата на представителите в САЩ одобри законопроект за борба с насилието срещу жените, предаде Франс прес.

Той предвижда да бъде забранена продажбата на огнестрелни оръжия на мъже, осъдени за домашно насилие или за упражняване на тормоз над жена. Възможно е това да усложни одобряването на законопроекта от Сената, където демократите и републиканците имат по равен брой места, отбелязва АФП.

"Това не би трябвало да е демократически или републикански въпрос, става въпрос за борба срещу злоупотребата с власт и за възпрепятстване на насилието", реагира президентът Джо Байдън. В приветствено послание той припомни, че като сенатор е бил авторът на първоначалната версия на този закон, датираща от 1994 г.

Мария Касимова-Моасе: Често насилниците на жени у нас са хора с власт и връзки (ВИДЕО)

Контролираната от демократите Камара на представителите одобри текста с 244 гласа "за" при 172 "против" вчера - ден след като бял мъж застреля в Атланта осем човека, сред които седем жени, включително шест азиатки. Нещо рядко наблюдавано, 29 републиканци подкрепиха текста.

За да одобри и Сенатът законопроекта обаче е необходимо 10 републиканци да се присъединят към 50-имата си колеги демократи - нещо, което изглежда трудно постижимо, отбелязва АФП.

От 1994 г. Конгресът на САЩ прие с подкрепата и на двете партии няколко променени варианта на закона за борба с насилието срещу жените. В момента е забранена продажбата на огнестрелно оръжие само на осъден съпруг, партньор, с когото жената живее на семейни начала, или мъж, от когото има дете.

Губернаторът на Ню Йорк понесе критики, след като отхвърли обвиненията в сексуален тормоз

Освен че разширява кръга на потенциално осъдените, новата версия подсилва защитата на представителите на сексуалните малцинства, на коренните жители на Америка и на нелегалните имигранти.

Републиканката от Камарата на представителите Деби Леско заяви, че законопроектът обслужва политическите цели на "радикалната левица".
БТА