Испанските депутати одобриха закона за абдикацията на крал Хуан Карлос
Испанските депутати одобриха закона за абдикацията на крал Хуан Карлос / Guliver/Getty Images

Долната камара на испанския парламент прие с мнозинство от 299 гласа закона за абдикацията на крал Хуан Карлос. Против гласуваха само 19 депутати, а 23-ма се въздържаха, предаде Франс прес.

Вотът е част от процедурата за възкачване на трона на 46-годишния престолонаследник Фелипе, насрочена за 19 юни. Няколко леви депутати протестираха срещу отпадането от окончателния вариант на закона на текстове, изискващи провеждане на референдум за отмяна на монархията, допълва Асошиейтед прес. Против закона за абдикацията на Хуан Карлос се обявиха и депутатите от Каталония и баските депутати, които искат независимост за своите области.

Законът за абдикацията ще бъде гласуван от Сената (горната камара на парламента) на 17 юни.

Седемдесет и шест годишният крал Хуан Карлос, който управлява Испания от 1978 г., обяви на 2 юни, че ще предаде короната на сина си Фелипе. Кралят, уважаван от испанците заради успешно извършения преход от диктатура към демокрация в края на 70-те години, има здравословни проблеми. В допълнение авторитетът на кралското семейство пострада през последните години от серия скандали.

Източник: БТА