Испания отхвърли план на баските да гласуват за своята независимост
Испания отхвърли план на баските да гласуват за своята независимост / netinfo

Испанският министър-председател Хосе Луис Родригес Сапатеро отхвърли план на регионалното правителство на Страната на баските да се произведе референдум за правото на областта да решава съдбата си, предаде ДПА.

Само испанското правителство може да разреши произвеждането на референдум, каза Сапатеро на баския областен премиер Хуан Хосе Ибарече на среща в Мадрид. Сапатеро добави, че планът на регионалното правителство е бил обречен на провал.

На пресконференция след срещата обаче Ибарече защити плана и го определи като легитимен и демократичен. През септември регионалният премиер обяви, че баските ще гласуват за бъдещето си през октомври 2008 г.

Точната тема, подложена на народно допитване, още не е определена, тъй като Ибарече първо иска да преговаря с Испания за статута на баската област. Регионалният премиер даде да се разбере, че иска статут, граничещ с независимост за областта с 2,1 милиона население.

Планът предвижда втори и окончателен референдум през 2010 г.

Ибарече знае, че незаконният вот няма да произведе правни последици, но смята, че ще окаже политическо въздействие. Регионалният лидер вярва, че една открита дискусия за баската независимост ще помогне да се прекрати насилието, което от близо четири десетилетия извършва баската сепаратистка групировка ЕТА и което е отнело живота на над 800 души.