Испания е готова да приеме 52-те кубински политически затворници
Испания е готова да приеме 52-те кубински политически затворници / снимка: Reuters

Испания е готова да приеме 52-мата кубински политически затворници, които ще бъдат освободени от правителството на Раул Кастро, предаде АФП, като цитира испанския външен министър Мигел Анхел Моратинос. Дипломат номер едно подчерта, че Испания е поставила обаче едно условие - освободени кубинци да могат да се върнат в Куба, когато поискат.

Министърът допълни, че е получил гаранции от президента Раул Кастро, че опозиционерите ще могат да бъдат придружени от техните семейства зад граница и ще могат да се върнат в родината си, когато решат. Обещано е също, че имуществото им в Куба няма  да бъде конфискувано по силата на кубинския закон за емиграцията.

Католическата църква в Куба, посредник по въпроса за освобождаването на затворниците, обяви вчера, че 52-амата опозиционери, които са в затвора от 2003 г., ще бъдат пуснати на свобода. За петима от тях бе обещано, че ще бъдат освободени незабавно, за да заминат за Испания със семействата си. Останалите ще бъдат пускани поетапно в продължение на четири месеца, изтъква БТА.

Това е най-големият брой освободени кубински политически затворници, откакто Раул Кастро смени на президентския пост брат си Фидел през февруари 2008 г.