граница
граница / iStock/Getty Images
Испания и Португалия решиха временно да възстановят граничния контрол с цел контрол над коронавирусната пандемия, предаде ТАСС, като цитира изявление на пресслужбата на испанското вътрешно министерство.

"Испания и Португалия съгласуваха временно възстановяване на контрола на вътрешната сухопътна граница между двете страни", се отбелязва в изявлението. Мярката ще бъде в сила от 31 януари до 10 февруари, като цели "противодействие на кризисната ситуация в областта на здравеопазването", дължаща се на коронавируса, уточни испанското министерство.

На испанска територия ще бъда допускани граждани на страната и техни съпрузи, притежателите на разрешение за дългосрочно пребиваване, студенти, които се обучават в страната; жители на други страни от ЕС, пътуващи към мястото, където живеят. Освен това ще бъдат допускани работещи в транспорта, медици, дипломати, доказалите с документи форсмажорни обстоятелства, свързани с пътуването си и някои други категории лица.

Общо в Испания бяха регистрирани над 2,7 милиона случая на заразяване, жертвите са около 58 300. В Португалия са открити около 698 000 заразени, а 11 900 починаха. В последно време и в двете страни се отбелязва нарастване на темповете на разпространение на заразата.
БТА