Ислямска държава контролира една трета от сирийския град Кобане
Ислямска държава контролира една трета от сирийския град Кобане / БГНЕС

Джихадистите от "Ислямска държава" контролират вече повече от една трета от сирийския град Кобане три седмици след началото на офанзивата им срещу града, отбраняван от кюрдските сили, подпомогнати от въздушните удари на САЩ, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП).

"Всички източни райони и част от североизточните и от югоизточните квартали са под контрола на ИД", съобщил по телефона за Ройтерс ръководителят на центъра Рами Абдел Рахман.

Бойците на радикалната групировка установиха вчера контрол над два квартала, битката за Кобане продължава вече трета седмица, а правозащитници предупреждават, че тя ще приключи с масово клане и ще даде на екстремистите опорен пункт на границата с Турция, ако победят.

СЦНЧП, който следи развоя на сирийската гражданска война, съобщи, че сраженията продължават тази сутрин и "Ислямска държава" продължава да настъпва.

Експлозия бе чута днес в западната част на Кобане, от турската граница се вижда черен дим да се издига от мястото на взрива. Чува се прелитане на самолет и спорадични стрелби с автоматично оръжие.

Международната коалиция, водена от САЩ, извърши две нови въздушни нападения срещу позиция на джихадистите, близо до Кобане, съобщи журналист от Франс прес, който се намира на турската граница. Двата удара са нанесени срещу една и съща цел на югозапад от града.

Източник: БТА