Иран започна промишлено обогатяване на уран
Иран започна промишлено обогатяване на уран / netinfo
Иран няма да позволи на великите сили да спрат ядрената му програма. Това заяви в реч в ядрения обект в град Натанз иранският президент Махмуд Ахмадинеджад, предаде Франс прес.

"Великата нация, която бе първенец в областта на науката през изминалите векове, няма да позволи на бруталните велики сили да пречат на прогреса й с влиянието си в международната общност", каза президентът на церемония по повод Иранския ден на атомната енергетика. Той добави, че страната му ще отстоява правото си на ядрена енергия до последно, няма да отстъпи пред натиска и ще продължи ядрените си дейности.

"С голяма гордост заявявам, че от днес нашата държава се присъединява към нациите от ядрения клуб и може да произвежда ядрено гориво на промишлено равнище", каза Ахмадинеджад, цитиран от Ройтерс.

Малко преди това председателят на Иранската агенция по атомна енергия Голам-Реза Агазаде съобщи, че Иран е пристъпил към промишлено обогатяване на уран в завода за обогатяване на уран в Натанз.

“Събрали сме се днес тук, за да се поздравим с преминаването от проекта за обогатяване на уран към масовия му стадий”, подчерта Агазаде на митинг по случай иранския Ден на ядрената енергия.

На 9 април преди една година Иран успя да обогати уран с концентрация 3,5%, което е достатъчно да бъде използван за ядрено гориво в АЕЦ. Председателят на ИААЕ съобщи също, че страната е започнала масово производство на центрофуги за обогатяване на уран.